Parkinson

Fysiotherapie Lichtenvoorde is aangesloten bij ParkinsonNet.

 

ParkinsonNet is een landelijk netwerk van zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het behandelen en begeleiden van parkinsonpatiënten. Het streven van ParkinsonNet is dat iedereen met de ziekte van Parkinson of een atypisch parkinsonisme de allerbeste zorg krijgt die mogelijk is. Bij Fysiotherapie Lichtenvoorde kunnen wij deze gespecialiseerde fysiotherapeutische zorg leveren door een speciaal hiervoor opgeleide fysiotherapeut.

Parkinson is een ingewikkelde ziekte in de hersenen die zich bij iedereen anders uit. Het kan iedereen treffen, mannen en vrouwen, jong en oud. De een heeft trillende handen en depressies, terwijl de ander aan de vloer geplakt staat en niet in staat is initiatief te tonen. Parkinson uit zich zo gevarieerd dat het belangrijk is dat er per persoon wordt gekeken naar wat hij/zij nodig heeft.

Aan de hand van de hulpvraag, behoefte en wensen van de persoon met Parkinson(isme) wordt er gekeken naar welke specialistische zorgverleners er bij de behandeling en begeleiding nodig zijn. Alleen zo kan er zorg op maat worden geboden.

Door de aansluiting van Fysiotherapie Lichtenvoorde bij ParkinsonNet zijn de lijntjes tussen zorgverleners kort zodat de zorg optimaal geleverd kan worden.

 

Fysiotherapie is een belangrijk onderdeel in de zorg voor mensen met Parkinson omdat beweging zeer belangrijk is.  Uit onderzoek is gebleken dat het brein nieuwe uitlopers aanmaakt als u driemaal per week sport! Door veel te bewegen optimaliseert u uw kracht en onderhoudt u de vaardigheden die u in het dagelijks leven nodig heeft.

Bij Fysiotherapie Lichtenvoorde proberen we zoveel mogelijk individueel  met u te bewegen. Wanneer er een goede match is (in overleg met u) is er ruimte om bij Fysiotherapie Lichtenvoorde een groep voor bewegen/trainen op te zetten voor mensen met  Parkinson(isme).

Belangrijke trainings elementen zijn:

  • Het gebruiken van prikkels om het bewegen gemakkelijker te maken zoals muziek en lijnen (cue’s)
  • Leren om ingewikkelde bewegingen op te delen in behapbare brokken (cognitieve bewegingsstrategieën)
  • Vertrouwen in het eigen kunnen
  • Onderhoud en verbeteren van bewegelijkheid van de romp
  • Trainen houding, looppatroon

 

Juist tijdens het behandelen van mensen met Parkinson is maatwerk en samenwerken belangrijk. Mede daarom is Fysiotherapie Lichtenvoorde aangesloten bij het ParkinsonNet.

Fysiotherapie Lichtenvoorde

Dijkstraat 5
7131 DM Lichtenvoorde

0544-372727
info@fysiolichtenvoorde.nl
Bekijk route