Beeld in beweging, beweging in beeld

Wat is echografie?

Echografie is een onderzoeksmethode met geluidsgolven. Het is een manier om inwendige structuren zichtbaar te maken. Bij echografie worden er geluidsgolven opgewekt door een transducer, deze geluidsgolven zijn niet hoorbaar. De transducer wordt op uw huid geplaatst en zendt ultrageluidsgolven uit. De structuren in uw lichaam (spieren, pezen, bloedvaten, bot etc.) weerkaatsen deze geluidsgolven. Het echografieapparaat vangt deze weerkaatsingen op en kan hiervan een beeld samenstellen.

Musculoskeletale echografie

Ongetwijfeld heeft u weleens een zwangerschapsecho gezien. Hiermee kan het ongeboren kind duidelijk in beeld worden gebracht. Uw fysiotherapeut is echter gespecialiseerd in musculoskeletale echografie. Hierdoor is hij/zij in staat om de inwendige structuren van uw bewegingsapparaat in beeld te brengen.

Risico’s en bijwerkingen

Echografisch onderzoek kent geen nadelige gevolgen of bijwerkingen.

 

Wat kan echografie voor u betekenen

Veel aandoeningen van het houdings- en bewegingsapparaat worden veroorzaakt door tijdelijke afwijkingen in de spieren, pezen en kapsels. Uw therapeut kan met het functie onderzoek de gevolgen van deze afwijking(en) testen maar de oorzaak niet zien. Met echografisch onderzoek is dat anders, de inwendige structuren worden helder in beeld gebracht. De exacte locatie, de grootte en omvang kunnen worden waargenomen.

Uw therapeut kan naar aanleiding van deze bevindingen de beste maatregelen implementeren. Na enkele sessies kan het echografisch onderzoek herhaald worden, waardoor het resultaat van de therapie zichtbaar wordt.

Tevens is uw therapeut dankzij echografie in staat nauwkeuriger te onderzoeken. Door real-time echografische beelden van de inwendige structuur tijdens een beweging te volgen, kan een afwijking daarin heel precies worden vastgesteld. De keuze voor de therapeutische maatregelen zijn daardoor specifieker.

Uw therapeut brengt uw bewegingen in beeld. Dit beeld helpt hem/haar bij het maken van therapeutische keuzes om u zo goed en zo snel mogelijk te helpen.

Fysiotherapie Lichtenvoorde

Dijkstraat 5
7131 DM Lichtenvoorde

0544-372727
info@fysiolichtenvoorde.nl
Bekijk route