Terug naar Acupunctuur

Slaapproblemen

Lekker slapen, voor veel mensen is een goede nachtrust niet vanzelfsprekend. Goed slapen is voor hen een probleem. Een tekort aan slaap heeft direct invloed op ons welzijn, op ons gedrag en op onze gezondheid.

Niet iedereen heeft de zelfde behoefte aan slaap nodig. Sommige mensen hebben genoeg aan drie uur slaap, terwijl andere mensen acht uur slaap nodig hebben om zich fit te voelen. Vooral als we ouder worden neemt onze behoefte aan slaap af.

We spreken van een slaapprobleem als we lange tijd (langer dan een paar dagen) moeite hebben met slapen. In Nederland heeft ruim 15% een slaapprobleem. De term slapeloosheid (insomnia) wordt gebruikt als er sprake is van een structureel, langdurig tekort aan nachtelijke rust.

Slaapproblemen ontstaan vaak door spanningen, piekeren of oververmoeidheid. Ook pijn, alcoholgebruik en in de avond lang actief blijven kan voor problemen zorgen.

De gevolgen van slaapproblemen zijn ingrijpend. Het kan leiden tot concentratieproblemen, vermindering van de eetlust en weerstand. De verleiding is vaak erg groot om slaapmiddelen te gebruiken. Dit lijkt een oplossing maar zodra je daarmee stopt komen de problemen weer terug. Bovendien hebben slaapmiddelen vaak bijwerkingen en kunnen ze verslavend zijn.

Wat kan acupunctuur doen?
In de acupunctuur worden slaapproblemen gezien als een verstoring van ons natuurlijke ritme en daarmee van onze natuurlijk energiebalans. Deze energiebalans wordt gevormd door twee energieën : actie (yang) en rust (yin). In het yin-yang symbool is te zien hoe deze energieën vloeiend in elkaar overgaan. Van nature zitten wij ook zo in elkaar, maar door ons drukke bestaan wordt dit ritme makkelijk verstoord. Met een of meerdere acupunctuur behandelingen wordt deze balans weer hersteld. Het tekort aan yin wordt aangevuld of het teveel aan yang wordt afgevoerd. Zo komt ons natuurlijke ritme weer in balans.

Ook zal de acupuncturist met u praten over uw leef-, eet- en slaapgewoonten. Indien nodig zij de acupuncturist adviezen geven die de behandeling ondersteunen.

Fysiotherapie Lichtenvoorde

Dijkstraat 5
7131 DM Lichtenvoorde

0544-372727
info@fysiolichtenvoorde.nl
Bekijk route