Terug naar Acupunctuur

Overgangsklachten

De overgang (menopauze) is de fase waarin een vrouw afscheid neemt van haar vruchtbare jaren. Het is een natuurlijk proces, door veranderingen in de hormoonhuishouding kunnen lichamelijke en emotionele klachten ontstaan. Deze klachten horen erbij. Echter worden de klachten voor sommige vrouwen zo heftig dat het functioneren in het dagelijks leven een probleem wordt.

We spreken van de overgang vanaf het moment dat de menstruatie 1 jaar is uitgebleven. Dat moment komt meestal tussen de 45 en 55 jaar. Ook kunnen de klachten al veel eerder ervaren worden. Hormonale veranderingen kunnen zich al voordoen vanaf het 35e levensjaar. De aanmaak van oestrogeen en progesteron neemt af en dat kan leiden tot allerlei verschijnselen op lichamelijk vlak. De meest bekende symptomen zijn, nachtzweten, opvliegers, hartkloppingen, vaginale droogte, vermoeidheid en hoofdpijn. Maar ook in emotioneel opzicht is er veel gaande in het leven van een vrouw in de overgang.

Wat kan acupunctuur doen?
Binnen de acupunctuur worden de overgangsklachten in verband gebracht met een verminderde reproductie yin (energie). Deze yin ligt opgeslagen in de nieren en is te vergelijken met een batterij. De acupunctuur behandelingen richten zich voornamelijk op het goed laten functioneren van de nier energie. Daarnaast wordt de hormoonhuishouding in balans gebracht. De heftigheid van de klachten worden hierdoor verminderd. Bovendien zullen klachten zich minder vaak voordoen. Wanneer u regelmatig een acupunctuur behandeling ondergaat zult u merken dat het leven met de overgang niet zo ongemakkelijk hoeft te zijn. Hoeveel behandelingen er nodig zijn is afhankelijk van de aard en de ernst van uw klachten.

Fysiotherapie Lichtenvoorde

Dijkstraat 5
7131 DM Lichtenvoorde

0544-372727
info@fysiolichtenvoorde.nl
Bekijk route