Terug naar Acupunctuur

Maagdarmklachten

1 op de 5 mensen heeft geregeld last van maag en of darmklachten. De maag en darmen zijn onderdeel van ons spijsverteringssysteem. Als dat niet goed werkt kunt u zich uitermate vervelend voelen. Een slecht werkende spijsvertering heeft namelijk een directe invloed op ons gevoel van welbevinden.

Een prikkelbare of spastische darm
De zenuwen in de dikke darm zorgen ervoor dat de spieren van de darmen samentrekken. Hierdoor worden de voedselresten door de darm vervoerd. Bij een prikkelbare darm zijn deze zenuwen overgevoelig voor velerlei invloeden. Gaat deze overgevoeligheid gepaard met krampen dan noemen we dat een spastisch colon, ofwel een spastische darm. Een prikkelbare darm geeft doorgaans de volgende symptomen : een vol of opgeblazen gevoel, diarree als dan niet afgewisseld met obstipatie, winderigheid en buikpijn. Ook kunnen er grote schommelingen zitten in uw eetlust. De klachten verergeren vaak in tijden van spanning of door bepaalde etenswaren.

Maagklachten
Via de slokdarm komt het voedsel in de maag terecht. Hier wordt het eten vermengd met maagzuur waardoor het voedsel wordt verteerd. Het maagzuur is ook een verdedigingsmiddel tegen de bacteriën die met ons voedsel binnenkomen. Een veel voorkomende maagklacht is brandend maagzuur. Dit wordt doorgaans veroorzaakt door onregelmatig en/of overmatig eten. Maar ook alcoholgebruik, veel koud voedsel eten en roken zijn niet goed voor het functioneren van de maag. Andere veelvoorkomende maagklachten zijn, misselijkheid, oprispingen en een opgeblazen gevoel.

Wat kan acupunctuur doen ?
De energie van de spijsvertering moet naar beneden gericht zijn. Bij verstoringen in die energiebalans gaat de energie stijgen. De acupunctuurbehandeling is er allereerst opgericht de energie weer te laten dalen, waardoor klachten als oprispingen, brandend maagzuur en braken al snel afnemen. Vaak is er ook sprake van een heel lokale energiestagnatie in bijvoorbeeld de darmen. Deze wordt met de acupunctuur opgeheven. Verder richt de behandeling zich op het goed laten functioneren van hert spijsverteringskanaal in zijn geheel. Daarnaast kan de acupuncturist de behandeling aanvullen met een voedingsadvies en of kruidentherapie. Hoeveel behandelingen er nodig zijn is afhankelijk van de ernst van uw klachten.

Fysiotherapie Lichtenvoorde

Dijkstraat 5
7131 DM Lichtenvoorde

0544-372727
info@fysiolichtenvoorde.nl
Bekijk route